Kontakt

Biuro projektu

Dział Dydaktyki i Spraw Studenckich

ul. Kordeckiego 20

85-225 Bydgoszcz

tel. 52 373-27-06

kierunki.zamawiane@utp.edu.pl

Zmień kolorystykę serwisu
wersja16
Licznik odwiedzin
Dzisiaj29
W tym tygodniu52
W tym miesiącu252
Ogółem88744

 

Staż w Gabinecie Weterynaryjnym WMWET

W ramach stażu studentka zapoznaje się z metodyką badań wykonywanych w Gabinecie Weterynaryjnym WMWET. Uczestniczy w pracach laboratorium mikrobiologicznego, związanych z diagnostyką chorób gruczołu mlekowego krów polegającą na rozpoznaniu czynników środowiskowych i zakaźnych, takich jak: posiewy mleka, wykonywanie i barwienie preparatów mikroskopowych, oznaczanie liczby komórek somatycznych przy użyciu aparatu Fossomatic 90, posiewy mikrobiologiczne, przygotowywanie i odczytywanie antybiotykogramów, a także wykonywanie i odczyt testów biochemicznych. Ponadto zapoznaje się z pracami administracyjno-biurowymi polegającymi na przyjmowaniu przychodzących próbek, obsługą programu „Klinika” i archiwizowaniu danych.

 

 

 

Stażyści w KPEC

Studenci podczas zajęć terenowych  z wykorzystaniem aparatury pomiarowej:

kamery termowizyjnej, rejestratora przepływów i urządzenia wykrywającego uszkodzenia trakcji

 

 

 

 

 

Stażyści w Instytucie Hodowli i Aklimatyzacji Roślin

 

Wykonywane czynności w trakcie stażu:

Prace z grzybami – prowadzenie hodowli grzybów, ich identyfikacja oraz przygotowywanie podłoży. Prace prowadzone w warunkach sterylnych pod komorą z laminarnym przepływem powietrza. Pozyskiwanie cyst mątwika buraczanego i ziemniaczanego, oznaczanie makroskładników glebowych, przygotowywanie preparatów mikroskopowych metodą immunofluorescencji pośredniej (IFAS). Zapoznanie się z tematyką badań dotyczących bakteriozy pierścieniowej ziemniaka. Uczestnictwo w pracach laboratoryjnych związanych z wykrywaniem sprawcy tej choroby – bakterii Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus. Zakładanie doświadczeń laboratoryjnych i poletkowych. Wykonywanie testów biologicznych na bakłażanie, ocena porażenia roślin i obserwacje objawów choroby. Prowadzenie analiz wymagających umiejętności obsługiwania podstawowego sprzętu laboratoryjnego, np. pH-metru, konduktometru czy wagi analitycznej.